Tektonika ordoviku severní části Prahy - Vošmik, Jiří (2008)
Práce se zabývá tektonickou stavbou severní části Prahy mezi Trójou a Letnou. Vychází jednak z poskytnuté dokumentace průzkumné štoly pro tunelový komplex Blanka a jednak z vlastních tektonických dat pořízených v okolí tunelové stavby. Z průzkumné štoly byly vyhodnoceny strukturně tektonické prvky (plochy vrstevnatosti, pukliny, tektonické poruchy) metodou orientační analýzy. Na základě některých odchylek orientace vrstevnatosti ze zhotovené mapy orientací vrstevnatosti byly zjištěny v rámci štoly dva systémy střižných zón, které určují tektonická poruchová pásma směru Z-V (pravostranný pohyb) a SSV-JJZ (levostranný pohyb). Na skalních výchozech v okolí průzkumné štoly byly zjištěny prvky ukazující na vrásovou stavbu s osou vrásy uklánějící se k JZ pod sklonem asi 33°.