Palynologické výzkumy vývoje vegetace holocénu na území ČR - vliv člověka na krajinu - Nevídal, Tomáš (2008)
Cílem práce bylo shromáždit dostupné palynologické informace o vývoji vegetace holocénu na území ČR. Rešeršní část práce je uspořádána podle jednotlivých regionů. Byly zpracovány oblasti hraničních pohoří (Krkonoše, Krušné hory, Šumava), Českomoravská vrchovina i nížinné oblasti (Třeboňská pánev, jižní Morava). V práci se věnuji především vývoji dřevin, v menší míře jsou zastoupeny i byliny. Zjištěná data byla graficky zpracována. Dalším cílem bylo ověřit možnosti použití ultrazvuku na maceraci sedimentů pro palynologické účely. Byla zjištěna omezená možnost využití této metody, zejména na prosvětlení holocenních palynomorf.