Studium charakteru fluidních inkluzí v sádrovcích z miocénních sedimentů - Schreiber, Jan (2008)
Tato práce se zaměřuje na studium fluidních inkluzí v sádrovcích miocénního stáří vznikajících v sedimentačním bazénu třetihorního moře na místě lokality Kobeřice v opavské pánvi. Pro srovnání vlastností byly zkoumány i sádrovce paleogenního stáří ze šitbořických vrstev, které vznikají hojně zvětráváním pyritu. Práce zkoumá základní petrografické vlastnosti inkluzí jako tvar, velikost, rozmístění a počet fází. Dále byla provedena mikrotermometrická měření na primárních inkluzích vzniklých v průběhu krystalizace, tedy homogenizace a kryometrie. Na základě toho bylo zjišťováno chemické složení a salinita inkluzí. Data byla vynesena do grafů a shrnuta v závěru.