Refrakční vady - Furdeková, Magdaléna (2008)
Bakalářská práce Refrakční vady je především zaměřená na popis jednotlivých typů základních refrakčních vad - krátkozrakost (myopie), dalekozrakost (hypermetropie) a astigmatizmus, na jejich charakteristické znaky, projevy, příčiny vzniku, prognózu a výskyt v populaci. Rozebírá možnosti korekce refrakčních vad, ať už je to korekce brýlemi, kontaktními čočkami, nebo dnes se neustále rozvíjející chirurgickou léčbou. Stručně popisuje anatomii oka, kterou je nezbytné znát při vyšetřování oka a jeho adnex. Vysvětluje průchod světelných paprsků, fyziologické a patologické refrakční změny během vývoje, funkci a parametry jednotlivých funkčních struktur optického systému oka na základě Gullstrandova schematického oka. Rovněž upozorňuje na nutnost dodržení přesně stanovených postupů při vyměřování optimální korekce optometristou, také při práci očního optika, při zhotovování a následném vydávání brýlí zákazníkovi.