Tonometrie - metodika a přístroje - Tajchmanová, Eva; Jurečka, Tomáš, 1972-; Masarykova univerzita. Klinika nemocí očních a optometrie (2008)
Začátek práce je věnován nitrooční tekutině a nitroočnímu tlaku. Dále následuje historický vývoj tonometrů. Velký význam na výši nitroočního tlaku, měřeného pomocí impresního a aplanačního tonometru, má také tloušťka rohovky, proto uvádím přehlednou převodní tabulku. Další kapitoly jsou zaměřeny na jednotlivé typy tonometrie- impresní, aplanační, bezkontaktní a dynamickou konturní tonometrii. Součástí některých kapitol jsou také jednotlivé ruční verze tonometrů. Důležitá je také desinfekce tonometrů, jelikož u kontaktních tonometrů dochází k přímému styku s rohovkou a hrozí riziko šíření očních infekcí.
At the beginning of my work I wrote about aqueous humor and intraocular pressure. Than I mentioned evolution of the tonometers. Great importance on the level of intraocular pressure, measured by impression and applanation tonometers, have CCT (central corneal thickness), that’s the reason why I show the conversion table. Next sections are focused on some special types of the tonometry like: impression, applanation, non-contact and dynamic contour tonometry. In some capitols are also hand- held models of the tonometers. The last chapter is about desinfection of tonometers which is also an important part of using it, because tonometers have straight contact with cornea and there is a risk of expanding ocular infections.
Vedoucí práce: Tomáš Jurečka.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2008.
Keywords: nitrooční tlak; tonometrie oční -- přístrojové vybavení; Intraocular Pressure; Tonometry, Ocular; bakalářské práce