Tonometrie - metodika a přístroje - Tajchmanová, Eva (2008)
Začátek práce je věnován nitrooční tekutině a nitroočnímu tlaku. Dále následuje historický vývoj tonometrů. Velký význam na výši nitroočního tlaku, měřeného pomocí impresního a aplanačního tonometru, má také tloušťka rohovky, proto uvádím přehlednou převodní tabulku. Další kapitoly jsou zaměřeny na jednotlivé typy tonometrie- impresní, aplanační, bezkontaktní a dynamickou konturní tonometrii. Součástí některých kapitol jsou také jednotlivé ruční verze tonometrů. Důležitá je také desinfekce tonometrů, jelikož u kontaktních tonometrů dochází k přímému styku s rohovkou a hrozí riziko šíření očních infekcí.