Antigen HLA B27 a jeho vztah k chorobám. - Procházková, Renáta (2008)
Ve své bakalářské práci se věnuji nejznámější asociaci mezi HLA-komplexem a chorobami, popisuji vztah mezi antigenem HLA-B27 a ankylozující spondylitidou. Bakalářská práce je rozdělena na dvě části. V teoretické části popisuji lidský histokompatibilní systém a jeho asociaci s nemocemi, uvádím také choroby asociované s antigenem HLA-B27. V praktické části mé práce se zabývám frekvencí výskytu antigenu HLA-B27 u zdravé populace a pacientů, a frekvencí výskytu antigenu HLA-B27 ve vztahu k diagnóze pacienta.