Jihočeské zdroje surovin na kamenné štípané artefakty v pravěku - Drápalová, Radka; Přichystal, Antonín, 1950-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2008)
Tato práce stručně shrnuje dosavadní poznatky o štípaných artefaktech v pravěku jižních Čech a poukazuje na jejich specifičnost. Zaměřena je pak hlavně na část těchto surovin, a to na křemence typu Lipnice a subvulkanity od Lásenice. Na těchto lokalitách byly v terénu odebrány vzorky hornin a následně porovnány se surovinami použitými na výrobu štípaných artefaktů. Z křemence typu Lipnice byl zhotoven výbrus, který byl porovnán s výbrusem z křemencového artefaktu.
This work shortly summarizes actual data about chipped industry in the prehistory of the South-Bohemian region and adverts to their particularities. It is largely focused on a the part of these raw materials, respectively on quarzites type Lipnice and subvolcanites from Lásenice. In these localities samples of stones were taken away in the terrain and then, compared with raw materials used for the making of chipped industries. From quarzite type Lipnice a thin section was made and was compared with the thin section of quarzite industry.
Vedoucí práce: Antonín Přichystal.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: kamenné suroviny; petroarcheologie; pravěk; petroarchaeology; prehistory; Čechy jižní (Česko); Bohemia, Southern (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses