Studium speleoaerosolů ve vybraných jeskyních silezika - Abt, Lukáš, 1986-; Štelcl, Jindřich, 1956-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2008)
V období od prosince 2007 do března 2008 byl v jeskyních Na Pomezí a Na Špičáku uskutečněn monitoring jeskynních aerosolů. Částice zachycené na membránových filtrech byly následně vyhodnoceny pomocí elektronového mikroskopu s důrazem na posouzení jejich morfologie a složení. Výsledky prokázaly přítomnost filtračního koláče složeného ze dvou zrnitostně odlišných frakcí. Jemnozrnné částice dosahují velikosti 0,5 - 1 µm. Ve většině případů mají charakter destičkovitých a kulovitých agregátů, samostatných xenomorfně omezených destiček, nebo vytvářejí i oválné až kulovité útvary. Velikost hrubozrnných částic kolísá v rozmezí 10 - 50 µm. Jde o ostrohranné, jak pravidelně, tak i nepravidelně utvářené klasty, zaznamenány byly i sloupečkovité a jehličkovité útvary karbonátového charakteru. Složení částic odpovídá minerálům okolních horninových jednotek, kulovité částice jsou obvykle tvořeny organickou hmotou.
The monitoring of aerosols was realizing in the caves Na Pomezí and Na Špičáku during December 2007 and March 2008. The evaluation of entrapped particles on the filters was done through the medium of electron microscope. The most important things were two fractions - fine-grained and open-grained. The size of the fine-grained particles is 0,5 - 1 µm. Mostly we are talking about laminar and globular aggregates, xenomorphic tablets, but also about oval and globular shapes. The size of the open-grained particles is 10 - 50 µm. These are sharp-edged but also regular particles. It was found that there are column as well as carbonate spiculed shapes. When we are talking about mineral view, minerals from the surrounding rock period and globular organic particles were entrapped.
Vedoucí práce: Jindřich Štelcl.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: aerosoly; jeskyně; speleologie; aerosols; caves; speleology; silezikum (Česko); Moravský kras (Česko); silesicum (Czechia); Moravian Karst (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses