Studium speleoaerosolů ve vybraných jeskyních silezika - Abt, Lukáš, 1986- (2008)
V období od prosince 2007 do března 2008 byl v jeskyních Na Pomezí a Na Špičáku uskutečněn monitoring jeskynních aerosolů. Částice zachycené na membránových filtrech byly následně vyhodnoceny pomocí elektronového mikroskopu s důrazem na posouzení jejich morfologie a složení. Výsledky prokázaly přítomnost filtračního koláče složeného ze dvou zrnitostně odlišných frakcí. Jemnozrnné částice dosahují velikosti 0,5 - 1 µm. Ve většině případů mají charakter destičkovitých a kulovitých agregátů, samostatných xenomorfně omezených destiček, nebo vytvářejí i oválné až kulovité útvary. Velikost hrubozrnných částic kolísá v rozmezí 10 - 50 µm. Jde o ostrohranné, jak pravidelně, tak i nepravidelně utvářené klasty, zaznamenány byly i sloupečkovité a jehličkovité útvary karbonátového charakteru. Složení částic odpovídá minerálům okolních horninových jednotek, kulovité částice jsou obvykle tvořeny organickou hmotou.