Soudní kontrola veřejné správy, úloha správního a ústavního soudnictví v systému kontroly veřejné správy - Kaplanová, Alena (2008)
Soudní kontrola veřejné správy realizuje v českém právním řádu ústavně zakotvené právo na soudní ochranu. Počátky správního soudnictví na území České republiky sahají do 70. let 19. století. Nově vzniklý Československý stát v roce 1918 převzal recepční normou rakouskouherský systém veřejné správy a právní řád.