Odklony v trestním řízení - Bednář, Petr (2008)
Práce pojednává o alternativních způsobech trestního řízení, nebo o odchylkách v trestním právu, které byly postupně legislativně zahrnuty do Českého trestního práva. Tento postup byl reakcí na zvýšení kriminality a na racionalizační žádost trestního soudnictví, spolu se stížnostmi práva na spravedlivé soudní řízení. Zkrácení a účinnost trestních řízení budou cílem odchylek, tak, aby rozsudek trestního případu mohl být přijat co nejdříve, nejlépe před tím, než případ přijde před soud.