Nordická složka v glacifluviálních sedimentech na lokalitě Stará kaolínová jáma u Vidnavy - Hanáček, Martin, 1982- (2008)
Anotace: V glacifluviálních sedimentech na lokalitě Stará kaolínová jáma u Vidnavy byla studována nordická složka psefitické frakce. Ve frakci 16-64 mm tvoří nordika 22-29 % a ve frakci 8-16 mm ~27 %. Vysoký podíl nordik je zapříčiněn značnou hojností souvků skandinávsko-baltských vápenců, které ve frakci 16-64 mm představují ~55-57,5 % a ve frakci 8-16 mm ~61,5 % všech nordik. V souboru vůdčích nordik dominují horniny Baltského ledovcového splazu (~39 %) nad horninami Jihošvédského ledovcového splazu (~27 %). Nejdůležitější jsou horniny z Dalarna (~29,5 %), Ålandského souostroví (~27 %) a Smålandu (~23,5 %). Teoretické souvkové centrum (TGZ) souboru má hodnoty φ=59,8°, λ=16,9°. Na základě srovnání studovaného souboru se soubory z jiných lokalit lze glacifluviální sedimenty Staré kaolínové jámy přiřadit k elsterskému zalednění a to nejpravděpodobněji k jeho druhému glaciálu (elster II).