Produkce CO2 v půdních profilech na vybraných lokalitách Moravského krasu - Rakušan, Michal (2008)
Produkce CO2 v krasových půdách je jeden z hlavních činitelů ovlivňující recentní krasové procesy, jako je růst či koroze speleotém. Poměrně málo jsou studovány faktory, které tuto produkci a její sezónní závislost ovlivňují. Cílem práce bylo určit tyto faktory a lépe pochopit jejich působení na produkci půdního CO2. Z přejatých dat a z rešeršních údajů byla jako nejdůležitější faktor určena teplota. Dalšími faktory jsou vlhkost, hloubka/charakter půdního profilu a částečně i vegetační pokryv. Práce dále upozorňuje na environmentální rizika spojené s využíváním půdy a jejich dopady na krasové procesy.