Gamaspektrometrická charakteristika vybraných typů granitů brněnského masivu - Sedláková, Iva (2008)
Brněnský masiv, jakožto kadomské těleso skládající se ze 3 částí (metabazitové a dvou granitoidních), je charakteristický vcelku podprůměrnými hodnotami radioaktivity. V této bakalářské práci jsou však předkládány výsledky terénního a laboratorního měření, které lokálně vykazují hodnoty zvýšené. JZ od Brna se nachází pás červených leukokrátních granitů se zvýšenou radioaktivitou, které nejsou v nových geologických mapách (1:50 000 - Brno a okolí) znázorněny. V práci jsou porovnávány výsledky letecké gamaspektrometrie s vlastními měřeními z dané oblasti a měřeními jiných autorů. Vzájemná srovnání prokázala poměrně zvýšenou radioaktivitu zmíněného pásu granitů, způsobenou anomálními koncentracemi thoria.