Metodika kvantitativního stanovení sádrovce metodami RTG práškové difrakce - Pospíšilová, Petra (2008)
V práci je aplikována a ověřena metodika stanovení kvantitativního zastoupení sádrovce pomocí RTG práškové difrakce metodou vnitřního standardu. Pomocí přesně navážených směsí byly stanoveny rovnice lineární regrese, které lze použít pro určení kvantitativního zastoupení sádrovce v libovolné směsi (např. sádrovcová surovina nebo elektrárenský popílek). K ověření správnosti metody byly použity umělé směsi, jejichž měření ukázalo, že průměrná absolutní chyba stanovení se pohybuje okolo 4,5 %.