Studium fluidních systémů v inkluzích žilných křemenů z okolí Žulové - Kontár, Martin; Slobodník, Marek, 1957-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2008)
Práce je zaměřena na identifikaci fluidních systémů žilných křemenů z okolí lokality Žulová. Byly popsány jednotlivé typy inkluzí a jejich rozmístění. Při identifikaci byly použity metody související s mikroskopickým pozorováním. Jako hlavních metod bylo použito metody homogenizace a kryometrické metody - součástí mikrotermometrických měření, dále pak fluorescenční analýzy. Na základě chování systému během teplotních změn bylo stanoveno jeho hlavní chemické složení. Zjištěná fakta by mohla dále pomoci při řešení geneze křemenných žil nebo např. při zjišťování deformační historie mateřské horniny.
The work is focused on the identification of fluid systems in inclusions of vein quartz from vicinity of Žulová. Each type of fluid inclusion and their distribution in mineral was described. During identification were applied methods interrelated with microscopic survey. The main methods used was the method of homogenization and cryometric method - parts of microthermometry along with fluorescent analysis. On the basis of the system behavior during temperature changes was described its main chemical composition. These facts could help with identification of the genesis of quartz veins or e.g. with determining of deformation history of surrounding rocks.
Vedoucí práce: Marek Slobodník.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: fluidní inkluze; hydrotermální mineralizace; mineralogie; salinita; fluid inclusions; mineralogy; Žulová (Česko : oblast); Žulová Region (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses