Studium fluidních systémů v inkluzích žilných křemenů z okolí Žulové - Kontár, Martin (2008)
Práce je zaměřena na identifikaci fluidních systémů žilných křemenů z okolí lokality Žulová. Byly popsány jednotlivé typy inkluzí a jejich rozmístění. Při identifikaci byly použity metody související s mikroskopickým pozorováním. Jako hlavních metod bylo použito metody homogenizace a kryometrické metody - součástí mikrotermometrických měření, dále pak fluorescenční analýzy. Na základě chování systému během teplotních změn bylo stanoveno jeho hlavní chemické složení. Zjištěná fakta by mohla dále pomoci při řešení geneze křemenných žil nebo např. při zjišťování deformační historie mateřské horniny.