Charakter a rozšíření nickamínku v moravských jeskyních - Poulová, Denisa (2008)
Předkládaná práce popisuje minerální a chemické složení nickamínku a vztah mezi jeho rozšířením a mikroklimatem jeskyní na vybraných lokalitách v Moravském krasu. Dále zkoumá přítomnost mikroorganismů v tomto druhu speleotémy. První část je koncipována jako literární rešerše dosavadních poznatků o mineralogii, vzniku a výskytu nickamínku. V druhé části práce jsou prezentovány výsledky terénních prací a laboratorních výzkumů zaměřených na identifikaci minerálních fází a chemického složení nickamínku, dokumentaci přítomných mikroorganismů ve vzorcích a také posouzení vlivu mikroklimatu na jeho vznik a rozšíření. Z mineralogického hlediska se jedná o karbonát s mikrosparitovou a vláknitou stavbou a s relativně vysokým a výrazně kolísajícím obsahem volné vody. Jsou v něm přítomny psychrotrofní bakterie (převážně fluorescentní pseudomonády) a skupina anamorfních hub hyfomycetů. Jeho tvorba a rozšíření jsou závislé na komplexních environmentálních podmínkách.