Studium kondenzační koroze ve vybraných jeskyních Moravského krasu - Fajkošová, Lea (2008)
Významným krasovým problémem současnosti je koroze speleotém. Při hledání příčin tohoto jevu se stále více soustřeďuje pozornost na tzv. kondenzační korozi, proces při kterém voda zkondenzovaná z jeskynní atmosféry rozpouští kalcitové speleotémy. Cílem práce je lépe pochopit mechanismus a podmínky kondenzační koroze. Práce je založena na (1) monitoringu stupně rosení etalonů v jeskynním prostředí, (2) monitoringu fyzikálních parametrů venkovní atmosféry a speleoatmosféry (teplota, vlhkost, směry proudění), (3) zmapování oblastí zvýšené koroze speleotém, (4) zmapování oblastí zvýšeného rosení, (5) zhodnocení sezónních vlivů a nakonec (6) posouzení environmentálních rizik a návrh ochranných opatření.