Systematika fluidních systémů v inkluzích hydrotermálních křemenů z Jeglowe - Peša, Ondřej (2008)
Práce je zaměřena na identifikaci fluidních systémů v křišťálech z lokality Jeglowa v Polsku. Sesbírané vzorky byly popsány makroskopicky i mikroskopicky, dále byly popsány jednotlivé typy inkluzí a jejich prostorová distribuce. Při identifikaci bylo použito několik metod souvisejících s mikroskopickým pozorováním. Jako hlavní metoda byla použita mikrotermometrie, dále pak fluorescenční analýza. Na metodu mikrotermometrie byl při výzkumu kladen velký důraz a je v práci detailně popsána. Výsledná měření odhalila složení hlavního fluidního systému a popsala jeho chování při teplotních změnách. Zjištěná fakta by měla dále pomoci při řešení geneze křemenných žil nebo např. při zjišťování deformační historie mateřské horniny.