Geochemický vývoj kontaminace chlorovanými uhlovodíky na lokalitě Nový Rychnov - Kielar, Ondřej (2008)
Průzkum rizik (Fürychová, 2003) na lokalitě Nový Rychnov ukázal, že díky velkému obsahu organických a anorganických kontaminantů na skládce ve starém žulovém lomu, hrozí nebezpečí znečištění přírodního prostředí. Skládka se začala sanovat v květnu 2007 pomocí sanačního čerpání. Tato práce řeší problematiku vývoje alifatických chlorovaných uhlovodíků (PCE, TCE, DCE, VC) v puklinovém prostředí. Tyto látky patří do skupiny DNAPL látek, které mají specifickou hmotnost větší než 1, což ovlivňuje jejich chování v horninovém prostředí. Vývoj ClU je ovlivněn množstvím koncentrací organického uhlíku, která ovlivňuje zda je prostředí redukční nebo spíše oxidační. Koncentrace díky sanování ve většině vrtů klesly pod stanovené limity. K modelování koncentrací ClU v čase a prostoru byl využit program Surfer.