Možnosti participace žen na trhu práce v závislosti na zajištění péče o dítě - Spáčilová, Alice (2008)
Tato bakalářská práce zkoumá, jaké možnosti harmonizace rodinného a profesního života dává ženě pečující o dítě mladší tří let současná rodinná, sociální a firemní family friendly politika. Důraz je kladen na možnosti matek participovat na trhu práce v závislosti na zajištění péče pro jejich děti v době, kterou tráví výdělečnou činností. Cílem práce je zjistit, zda nastavení rodinné politiky, sociální politiky, politiky trhu práce a podmínek na trhu práce v kombinaci s možnostmi externalizace péče o dítě poskytuje ženám-matkám, pokud mají zájem, reálnou šanci pokračovat v ekonomicky aktivním životě, a to v kontrastu se situací, kdy se matka rozhodne úplně se vzdát pracovního života na úkor celodenní osobní péče o své dítě po celou dobu, kdy má nárok na rodičovskou dovolenou.