Možnosti sociální integrace osob se zdravotním znevýhodněním, autismem, pomocí speciálních systémů vzdělávání v Praze 10 - Kostříž, Zdeněk (2008)
Bakalářská práce (11991 slov základního textu) na uvedené téma se zaměřuje na rozbor aktuální úrovně poskytovaných služeb spojených se vzděláváním dětí s autismem.Autor objasňuje současné strategie, kterými se společnost snaží průběžně řešit sociální začlenění osob s určitým stupněm znevýhodnění. Pro náležitou a odbornou argumentaci autor využil, kromě studia odborné literatury, zejména kontaktu s dětmi znevýhodněné poruchou autistického spektra a jejich nejbližším sociálním okolím, dále s odborníky ze sociální oblasti a školského systému. S pomocí odkazů na kazuistiky, resp. charakteristiky konkrétních případů, žáků s autismem autor analyzuje systém využívaný v konkrétních vzdělávacích institucích SŠ,ZŠ,MŠ v lokalitě Prahy 10. V závěrech své práce se autor pokouší zhodnotit přínosy a limity aktuálního systému podpory vzdělávání osob s autismem. Autor akcentuje nutnost systémového přístupu a podpory rozvoje možností vzdělávání hendikepovaných spoluobčanů celou společností.