Asociační experiment zaměřený na prostorové vztahy u slepých lidí - Večeřová, Eliška (2008)
Cílem práce je srovnání produkce volných slovních asociací zaměřených na prostorové vztahy lidí od narození slepých a vidících. Je zde snaha dozvědět se co nejvíce informací o mentálních představách, centrálním pojmu v kognitivní psychologii, o tom jak jsou konstruované, získat nové informace o způsobech reprezentace prostoru u slepých lidí, zda využívají jiné strategie při přemýšlení o prostoru a jeho vnímání. Jedná se o možnost odhalení nových faktů o povaze a způsobu kódování mentálních představ a z nich odvozených mentálních reprezentací. Zkoumanými osobami jsou lidé od narození nevidomí, kteří nikdy nevnímali vizuální vjemy. Bylo zkoumáno, zda se tento deficit zrakové zkušenosti projeví v produkci jejich volných slovních asociací. Výzkumná otázka zněla, zda „Existují rozdíly v produkci volných slovních asociací, které se týkají prostorových vztahů u vidících a nevidomých od narození?“ Na základě teorie a doposud vykonaných výzkumů byla stanovena hypotéza „V produkci volných slovní.