Potřeby rodičů dospívajících dětí s kombinovaným postižením - Schmidtová, Eva; Vančura, Jan, 1975-; Masarykova univerzita. Fakulta sociálních studií (2008)
Cieľom tejto práce je zmapovať potreby rodičov dospievajúcich detí s kombinovaným postihnutím a prispieť tak k lepšiemu pochopeniu tejto problematiky, prípadne ku skvalitneniu služieb, ktoré sú týmto rodičom dostupné. Štúdia môže poslúžiť ako základ pre širší kvantitatívny výskum. Tento výskum využíva kvalitatívny prístup. Konkrétne bola použitá analýza textových produktov skúmaných osôb a na základe získaných informácií následne boli pripravené otázky pre osobný rozhovor s každým rodičom participujúcim na výskume. Analýza dát použitá v tomto výskume sa inšpirovala fenomenologickou analýzou. Výskumu sa zúčastnilo 9 rodičov dospievajúcich detí s kombinovaným postihnutím (8 matiek a 1 otec). Pri výbere skúmaných osôb bol použitý kritériový výber a rodičia boli nájdení skrze inštitúcie, ktoré navštevujú ich deti (Domov sociálnych služieb v Žiline a Základná špeciálna škola v Žiline). Oblasti, ktoré samotní rodičia artikulovali ako významné z hľadiska témy výskumu boli tieto: ekonomická s.
The goal of this work is to map the needs of parents of children with multiple disabilities in adolescence and contribute to better understanding of this problem, eventually contribute to enhancement of services, which are accessible to these parents. Study may serve as a base for a wider quantitative research. This investigation uses qualitative approach. Concretely, analysis of text products of surveyed persons was used and following obtaining information, the questions for face-to-face interview with each parent participating in the research were prepared consequently. Analysis of data used in this research was inspired with phenomenological analysis. 9 parents of children (8 mothers and 1 father) with multiple disabilities in adolescence had participated in this research. In the selection of surveyed persons, criteria selection was used and parents were found through the institutions, that their children go into (Domov sociálnych služieb in Žilina and Základná špeciálna škola in Ži.
Vedoucí práce: Jan Vančura.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008.
Keywords: děti s kombinovaným postižením; mládež se zdravotním postižením; mládež s mentálním postižením; rodiče; children with combined disabilities; parents; youth with disabilities; youth with mental disabilities; bakalářské práce