Potřeby rodičů dospívajících dětí s kombinovaným postižením - Schmidtová, Eva (2008)
Cieľom tejto práce je zmapovať potreby rodičov dospievajúcich detí s kombinovaným postihnutím a prispieť tak k lepšiemu pochopeniu tejto problematiky, prípadne ku skvalitneniu služieb, ktoré sú týmto rodičom dostupné. Štúdia môže poslúžiť ako základ pre širší kvantitatívny výskum. Tento výskum využíva kvalitatívny prístup. Konkrétne bola použitá analýza textových produktov skúmaných osôb a na základe získaných informácií následne boli pripravené otázky pre osobný rozhovor s každým rodičom participujúcim na výskume. Analýza dát použitá v tomto výskume sa inšpirovala fenomenologickou analýzou. Výskumu sa zúčastnilo 9 rodičov dospievajúcich detí s kombinovaným postihnutím (8 matiek a 1 otec). Pri výbere skúmaných osôb bol použitý kritériový výber a rodičia boli nájdení skrze inštitúcie, ktoré navštevujú ich deti (Domov sociálnych služieb v Žiline a Základná špeciálna škola v Žiline). Oblasti, ktoré samotní rodičia artikulovali ako významné z hľadiska témy výskumu boli tieto: ekonomická s.