Preference barev u ranních a večerních výkonových typů - Roubíčková, Lucie (2008)
Práce se zabývá symbolikou barev, respektive barevnými asociacemi. Cílem práce bylo ověřit vztahy barev a jejich symboliky. Spojení barvy a významu bylo založeno na existenci fyziologické proměnné, a to konkrétně psychofyziologického stavu. Využita k tomuto záměru byla diurnální preference jedinců, která je rozdělila zkoumané osoby podle chronotypu na ranní a večerní skupinu. Z tohoto východiska byla v konečné fázi sledována pomocí barvového testu preference barev zkoumaných osob.Teoretická část práce poskytuje teoretický rámec a východiska výzkumu. V několika kapitolách jsou zde předloženy informace týkající se barev a biologických rytmů. Ve výzkumné části je podrobně popsán postup výzkumu, především použité metody. Samotného výzkumu se zúčastnilo 72 osob ve věku 20 - 40 let. Výzkumnými metodami byly kompozitní škála ranních a večerních typů, testy pozornosti, subjektivní škála aktivace a test barev. Respondenti měli za úkol spojovat barvy se svým aktuálním psychofyziologickým stavem.