Emocionální aspekty kauzálních atribucí úspěchu a neúspěchu u žáků základních škol - Nejedlá, Jindřiška (2008)
Tato práce se zabývá úspěchem a neúspěchem žáků ve školní výkonové situaci. Zaměřuje se především na kauzální atribuce úspěchu a neúspěchu, emoce prožívané po úspěchu a neúspěchu a na souvislost kauzálních atribucí a emocí. V teoretické části práce jsou vysvětleny pojmy a teorie týkající se kauzálních atribucí ve výkonových situacích. Jsou zde uvedeny výzkumy realizované v této oblasti. Podrobněji je v teoretické části práce popsána Weinerova atribuční teorie motivace a emocí, ze které vychází výzkumná část. Cílem výzkumu bylo obohatit tuto teorii o jedinečné zkušenosti žáků s úspěchem a neúspěchem ve školní výkonové situaci. Výzkum je založen na kvalitativní metodologii. Celkem bylo provedeno deset rozhovorů se žáky ve věku 12 až 15 let. Rozhovory byly zaměřeny na kauzální atribuce, emoce a další souvislosti úspěchu a neúspěchu ve výkonové situaci (reakce sociálního okolí, motivace k dalšímu výkonu). Výsledky výzkumu potvrzují některá předchozí výzkumná zjištění a částečně také Weiner.