Význam členství v online fanouškovské komunitě pro adolescenty - Macháčková, Hana (2008)
Tématem práce je zkoumání významů členství ve fanouškovských komunitách na internetu u adolescentů. Práce se zaměřila na komunitu fanoušků mangy a anime jakožto zástupců jedinců s marginalizovanou identitou. Teoreticky práce čerpala především ze sociálněpsychologických teorií identity a sociální identity a poznatků vtahujících se k pobytu v kyberprostoru. První etapou výzkumu bylo zkoumání povahy anime fandomu na základě zkušeností prezentovaných na diskuzních fórech a blozích fanoušků, druhou pak realizace polostrukturovaného online rozhovoru s 17 anime fanoušky, kteří byli členy virtuální anime komunity. Rozhovory byly analyzovány metodou zakotvené teorie a byly určeny základní kategorie významu členství v online komunitě: účel komunity, charakteristika online vztahů v komunitě, emoční prožitek pobytu v komunitě, projevování identity v kyberprostoru a důsledky členství, které byly nahlíženy především prostřednictvím konceptu výraznosti identity a skupinové příslušnosti a porovnávány.