Vztah mezi výkonovou motivací a osobnostními charakteristikami v rámci modelu "Big Five" - Kuračka, Peter (2008)
Hlavným cieľom štúdie bolo skúmať vzťah medzi výkonovou motiváciou a osobnostnými charakteristikami v rámci modelu „Big Five“. Súvislosť bola testovaná v dvoch skupinách respondentov, prvú tvorili vrcholoví športovci a druhú respondenti, ktorí nevykonávajú vrcholoví šport. Autor použil na meranie premenných Dotazník výkonovej motivácie (D-M-V) a NEO-FFI. Výsledky ukázali, že motív výkonu koreloval najsilnejšie s faktorom svedomitosti, a úzkostnosť brzdiaca výkon s faktorom neurotizmu. Úzkostnosť podporujúca výkon nezaznamenala jednoznačnú súvislosť s niektorým faktorom osobnosti. V skupine vrcholových športovcov korelovala najsilnejšie s extraverziou, v skupine respondentov nevykonávajúcich vrcholový šport s neurotizmom. Medzi vrcholovými športovcami a respondentami nevykonávajúcimi vrcholový šport neboli zaznamenané výrazné rozdiely v aspektoch výkonovej motivácie.