Přínosy a problémy udržitelných projektů v Hostětíně - Uhlířová, Jitka, 1982-; Kutáček, Stanislav, 1977-; Masarykova univerzita. Katedra environmentálních studií (2008)
Předmětem této diplomové práce je podrobná analýza přínosů a problémů udržitelných projektů v Hostětíně: kořenové čistírny, svépomocných solárních systému, moštárny, biomasové výtopny, seminárního centra - pasivního domu a šetrného veřejného osvětlení. Cílem je vytvořit a metodiku vhodnou pro popis udržitelnosti projektů. A to jak na úrovni jednotlivých projektů, tak pro všechny projekty dohromady. Hlavní důraz je kladen na výčet prvků udržitelnosti rozdělených podle jednotlivých pilířů udržitelnosti: ekonomického, sociální a environmentálního a jejich podrobný popis. Na základě tohoto výčtu jsou v předposlední kapitole prvky společné všem projektům sečteny a nabízí tak pohled na celkový dopad všech projektů.
The subject of this diploma thesis is a detailed analysis of benefits and problems of sustainable projects in Hostětín: reed bed treatment plant, solar panels, juice plant, biomass heating plant, seminary centre - passive house, thrifty public lighting. The aim is to create a methodology suitable for description of sustainability on the level of single projects and on the level of all projects together. The main emphasis is given to listing of elements of sustainability divided according to single pillars of sustainability: economic, social, environmental one, and their detailed description. On the basis of this list there is a sum of the elements common for all projects in the penultimate chapter. The sum offers a good look at the impacts of all projects altogether.
Vedoucí práce: Stanislav Kutáček.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008.
Keywords: alternativní energetické zdroje; biopaliva; energetické úspory; kořenové čistírny odpadních vod; nízkoenergetické domy; programy a projekty; solární kolektory; udržitelný rozvoj; veřejné osvětlení; biofuels; energy savings; low energy buildings; programs and projects; alternative energy sources; solar collectors; street lighting; sustainable development; vegetation purification plants; Hostětín (Česko); Hostětín (Czechia); diplomové práce