Podoby konfliktů s rodiči u intenzivních hráčů MMORPG - Kontríková, Věra (2008)
Při hraní MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Games) se jedinec dostává do herního světa, kde může potkávat stovky až tisíce dalších hráčů a vcházet s nimi do interakcí. I díky tomu se hraní MMORPG stává oblíbenou zábavou čím dál většího počtu lidí. Někteří jedinci se hraní věnují velmi intenzivně (kolem 20 hodin týdně a více), což může ovlivňovat nejen je samotné, ale i vztahy s jejich blízkými. Tato studie se zabývá vztahem hráčů s jejich rodiči a zda se vlivem hraní MMORPG dostávají hráči s rodiči do konfliktu. Předchozí výzkumy ukázaly, že používání informačních a komunikačních technologií (ICT) obvykle způsobuje v rodině nějaké rozpory. (Hraní MMORPG je jeden ze způsobů používání ICT.) Na vznik těchto rozporů mají vliv různé faktory: např. generační digitální propast mezi rodiči a dětmi, kdy děti ICT rozumí více než rodiče; nebo očekávání rodičů, že děti budou používat počítač ke vzdělávání, zatímco ony ho využívají hlavně k zábavě. Tato studie sbírá poznatky o konfl.