Adolescenti a blogy sebepoškozování jako téma online komunity - Černá, Alena (2008)
Práce se zaměřuje na problematiku sebepoškozování u adolescentů, kteří o sebepoškozování hovoří na blozích (online deníčcích) a toto společné téma je spojuje v online komunity. Zkoumána byla motivace adolescentů hovořit o sebepoškozování na blozích, možné dopady takového jednání a prožívání sebepoškozování samotnými adolescenty. Ve výzkumné části byla použita kvalitativní analýza dat, konkrétně metoda zakotvené teorie. Zdrojem dat byly polostrukturované rozhovory s celkem 9 dospívajícími bloggerkami (ve věku střední adolescence). Nejdůležitějšími poznatky výzkumu bylo zjištění, že blogová komunita spojená tématem sebepoškozování je adolescentkami vnímána jako podpůrná, má tendenci uzavírat se pomoci zvenčí a zároveň posilovat negativní postoje vůči odborné pomoci; dále, že existuje určitá vazba mezi sebepoškozováním a subkulturami Emo a Gothic; a že internet, potažmo blog, jsou důležitými činiteli šíření informací o sebepoškozování. Poslední zmíněné je významné zejména z hlediska fenom.