Nutriční aspekty vápníku a zdraví - Amchová, Petra (2008)
Tato bakalářská práce shrnuje současné poznatky o vápníku, především ve vztahu k výživě člověka. Jsou zde zmíněny jeho účinky na lidský organismus. Vedle skeletární funkce hraje vápník roli v mnoha dalších specializovaných procesech v těle, jako je sekrece neurotransmiterů, kontrakce svalů, srážení krve, trávení a mnoho dalších. Vápník je jedním z faktorů, které se ověřují z hlediska možných preventivních účinků proti civilizačním chorobám. Práce uvádí i nejnovější doporučený denní příjem pro obyvatele ČR.