Vliv kojení na vznik obezity - Rambousková, Iva (2008)
Tato práce se zabývá vztahem mezi kojením a obezitou a shrnuje současné poznatky týkající se této problematiky. První kapitola se věnuje obezitě, příčinám jejího vzniku, komplikacím a možné prevenci. Druhá kapitole se zmiňuje o výhodách kojení, je zde podrobně rozebráno složení mateřského mléka. Třetí kapitola se týká vztahu mezi kojením a obezitou, jsou zde uvedeny mechanismy, pomocí kterých by kojení mohlo chránit proti rozvoji obezity, faktory, kterými může být tento vztah ovlivněn a na závěr je uveden přehled některé studií, které se tomuto tématu věnovaly. Cílem praktické části bylo zmapovat délku kojení u dětí a porovnat ji s vývojem hmotnosti v dalších letech.