Význam zeleniny v léčebné výživě /

Cílem této práce je poukázat na důležitou úlohu zeleniny ve výživě zdravých i nemocných. Předkládá přehled vitaminů, minerálních látek a dalších bilogicky aktivních látek podporujících lidské zdraví, které zelenina obsahuje. Zabývá se významem těchto látek v prevenci kardiovaskulárních a nádorových...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Unčovská, Jitka (Autor práce)
Další autoři: Bulková, Věra (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2008
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/142322/lf_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:Cílem této práce je poukázat na důležitou úlohu zeleniny ve výživě zdravých i nemocných. Předkládá přehled vitaminů, minerálních látek a dalších bilogicky aktivních látek podporujících lidské zdraví, které zelenina obsahuje. Zabývá se významem těchto látek v prevenci kardiovaskulárních a nádorových onemocnění. Práce se zaměřuje na využití zeleniny v rámci dietního systému, především základních diet. Zdůrazňuje význam zeleniny v léčebné výživě některých onemocnění. Náplní praktické části je malý průzkum jídleních lístků brněnských nemocnic soustředěný na zastoupení zeleniny ve stravě pacientů. Pravidelná konzumace zeleniny patří mezi zásady zdravého životního stylu, přispívá ke zvýšení biologické hodnoty a pestrosti stravy pacientů i zdravých lidí.
The aim of this study is to point out the importance of the vegetable in the diet of healthy people and patients. This study covers the list of vitamins, minerals and other biological active substances which are included in vegetable and support human health. It deals with significance of this substances as the prevention of cardiovascular and cancer diseases. This study is focused on usage of the vegetable in terms of diet system, mainly in basic diets. It stresses the significance of vegetable in the diet therapy of some diseases. The aim of the practical part is small survey of menus of Brno’s hospitals focused on vegetable content in patients’ diet. The regular consumption of vegetable is part of fundamentals of healthy lifestyle. It supports increase in biological value and food variety for patients and also healthy people.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Věra Bulková
Fyzický popis:92 listů : ilustrace