Postoj žáků ke kázeňským trestům a vztah temperamentu a problémového chování - Balogová, Irena (2008)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, jaký postoj zaujímají žáci 2.st. Základních škol ke kázeňským trestům (k třídním a ředitelským důtkám a ke sníženému stupni z chování). Pedagogové se denně potýkají s nekázní žáků, agresivita žáků na školách stoupá, objevují se stále nové případy šikany apod. Jedinou oficiální sankcí, kterou můžou pedagogové uplatnit vůči žákům jsou kázeňské tresty. Tresty jsou však účinné jedině za předpokladu, že v žácích vzbuzují nepříjemné pocity, kterým se snaží v budoucnosti vyhnout. Dále si dává práce za cíl zjistit, zda souvisí temperament žáků s problémovým chováním. H.J. Eysneck poukázal na biogenní příčiny problémového chování. Ve svém temperamentovém modelu osobnosti předpokládá, že struktura osobnosti je tvořena třemi dimenzemi: extroverzi-introverzi, neuroticismem a psychoticismem. Jedinec s vysokým skórem v těchto dimenzích, mohou vykazovat jisté známky problémového chování Ve výzkumné části práce zjišťuji, zda existuje rozdíl v postojích ke ká.