Uplatnění lidí s psychickým onemocněním na trhu práce - Popelková, Renata (2008)
Autorka se ve své práci zaměřila na participaci lidí s psychickým onemocněním na trhu práce. Konkrétně se orientovala na osoby s diagnózou psychotického onemocnění. Cílem práce bylo identifikovat opatření, která by mohla těmto lidem usnadnit vstup na otevřený trh práce. V první teoretické části práce autorka vymezuje typy tohoto onemocnění a teoretické možnosti participace lidí s psychotickým onemocněním na otevřeném trhu práce. Na problematiku se dívá z pohledu individuálních a strukturálních příčin neúspěchu lidí s duševním onemocněním na trhu práce. Druhá část práce je zaměřena na výzkum, který probíhal na bázi kvalitativní strategie technikou nestandardizovaných rozhovorů. Účastníky výzkumu byly sociální pracovnice mající zkušenost s lidmi s duševním onemocněním a bývalí klienti tréninkové kavárny Práh v Brně. Výsledky výzkumu ukázaly, že lidem s duševním onemocněním usnadňuje participaci na otevřeném trhu práce pracovní rehabilitace, vyšší právní ochrana lidí se zdravotním handica.