Volební geografie Francie - případová studie Alsaska a Akvitánie - Pink, Michal, 1976-; Strmiska, Maxmilián, 1961-; Masarykova univerzita. Katedra politologie (2008)
Disertační práce se zabývá volební geografí Francie se zaměřením na volební geografii Alsaska a Akvitánie. Předmětem zkoumání jsou jednotlivé mapy území volební podpory a rozložení voličů v prvním a druhém kole voleb do Národního Shromáždění. Z časového hlediska se práce zabývá volbami posledních dvou desetiletí. Vysvětlení rozložení volební podpory text nachází na základě komaparace a kvantitativního pohledu jak na volební výsledky, tak i na sociodemografické rozložení voličů. Základní jednotku výzkumu představuje departement a volební obvod určený pro volby do Národního shromáždění.
The thesis is dealing with the question of electoral geography in France and electoral geography of Alsace and Aquitaine. The research focuses on electoral maps and distribution of voters in first and second round of elections to the National Assembly. The research time period is restricted to two last decades. Explanations of distribution of electoral support are based on comparison and quantitative approach to the study of electoral results and distribution of socio-demographic distribution of voters. Basic research units are departements and electoral constituencies for elections in to the National Assembly.
Vedoucí práce: Maxmilián Strmiska.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008.
Keywords: volby; volební systémy; elections; electoral systems; Francie; France; disertace