Povaha politických režimů středoasijských republik - Uhl, Pavel, 1975- (2008)
V práci "Povaha politických režimů středoasijských republik" se autor zabývá problematikou povahy politických režimů Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu. Po krátkém metodologickém úvodu se autor nejprve zabývá historickými souvislostmi vývoje středoasijského prostoru. Zkoumá existenci politických jednotek a jejich zárodků na území Střední Asie. Zabývá se existencí různých vzorců politického chování a politické správy a dále se zabývá vzájemnými vztahy různých vzorců politického chování a jejich následnou konvergencí. Autor dále popisuje postupné formování politických obcí a jejich mocenských elit v období od počátku ruské kolonizace až do konce existence Sovětského svazu. Poukazuje na vznik vertikálních mocenských struktur ve dvacátém století, které historicky navazují na tradiční ustálený model klanového a kmenového uspořádání. Dále konstatuje sled událostí, které z vnějších důvodů výrazně ovlivnily politické poměry ve Střední Asii, kam řadí jednak stan.