Využití volného času a spokojenost s jeho náplní u dětí s tělesným handicapem a bez handicapu - Strapková, Irena (2008)
Cílem práce bylo zjistit, jak děti ve věku 11 až 15 let s tělesným handicapem a bez handicapu využívají svůj volný čas a v čem jsou s jeho náplní spokojeny či nespokojeny. Nejprve je v práci vysvětleno pojetí volného času. Další část je věnovaná faktorům ovlivňujícím volný čas dítěte, tedy psychosociálnímu a biologickému vývoji, tělesnému handicapu, rodině, vrstevníkům, různým organizacím nabízejícím aktivity pro volný čas a hromadně sdělovacím prostředkům. Teoretickou část zakončuje pojednání o kvalitním využití volného času dětí. Jako vhodnou výzkumnou metodou byl zvolen kvalitativní výzkum, který byl prováděn pomocí rozhovoru. Výzkumný vzorek tvořili čtyři děti s tělesným postižením a čtyři děti bez handicapu, jejichž odpovědi byly porovnávány mezi sebou. Výzkum ukázal, že na volný čas obou skupin dětí, má vliv mnoho faktorů, počínaje jejich osobnostní charakteristikou, přes tělesné postižení, rodiče, vrstevníky až po hromadně sdělovací prostředky.