Disfunkční rodina jako rizikový faktor užívání drog adolescenty - Bojková, Simona (2008)
Cílem mojí práce bylo zjistit, do jaké míry je disfunkční rodina rizikovým faktorem v souvislosti s užíváním drog adolescenty. V první části se zabývám vysvětlením pojmů jako je disfunkční rodina, rodinná resilience či adolescence. Dále zde zmiňuji systémový přístup k rodině a podrobněji se rozepisuji na téma protidrogové prevence v rodině, kterou považuji v souvislosti s drogami za klíčovou. V rámci kvalitativního výzkumu, který představuje druhou část mé bakalářské práce, jsem použila jako výzkumnou metodu případové studie. Výzkumný vzorek jsem získala v šumperském nízkoprahovém klubu pro drogově závislé „Krédo“ a dále v brněnské Pedagogicko psychologické poradně. V rámci kazuistik vybraných jedinců mě zajímalo především to, jak docházelo v rodině jedince k rozdělení rolí mezi rodiči, kdo z rodičů měl hlavní slovo ve výchově dospívajícího, jaké byly vztahy jedince k rodičům (i mezi rodiči navzájem) a jak byla rodina celkově ošetřena z hlediska protidrogové prevence. Z toho všeho jsem potom usuzovala na celkovou rizikovost rodinného zázemí pro vývoj jedince v souvislosti s drogami.