Etické konflikty v praxi probačních pracovníků - Macurová, Aneta (2008)
Tato bakalářská diplomová práce se zabývá etickými konflikty v praxi probačních pracovníků. Cílem práce je zjistit, před jaké etické konflikty staví probační pracovníky očekávání, že budou v praxi realizovat metodické postupy dané platnou legislativou, a jak na tyto etické konflikty probační pracovníci reagují. V teoretické části práce autorka vymezuje pojmy očekávání, etika, etický konflikt, hodnoty a principy, profesionál, probační pracovník a metodické postupy. V metodické části popisuje zvolenou metodu a strategii výzkumu, techniku sběru dat, jednotku zkoumání a zjišťování a průběh získávání dat. Další části práce analyzuje a interpretuje základní zjištění, tedy zabývá se tím, jak probační pracovníci vnímají metodické postupy, s jakými očekáváními se dostává do konfliktu očekávání, že budou metodické postupy realizovat, jaké etické konflikty před nimi v důsledku tohoto očekávání vyvstávají, jak na ně reagují, jak se v této identifikaci a reakci na ně uplatňují hodnoty, a konečně k jakému modelu přístupu k praxi probační pracovníci inklinují. V závěru práce autorka shrnuje zjištěné poznatky a navrhuje možná řešení.