Rodičovská skupina jako jedna z forem pomoci dětem s hyperaktivním chováním - Dvořáková, Anežka (2008)
Bakalářská práce se zabývá rodičovskou svépomocnou skupinou pro rodiče hyperaktivních dětí, která je pořádaná v Centru pro rodinu v Brně. Cílem práce je zjistit, jaké má absolvování této skupiny na rodiče účinky. V první části práce je popsán syndrom ADHD a charakterizovány terapeutické a svépomocné skupiny. Také je uvedena krátká charakteristika rodičovství. Druhá část je věnována výzkumu. Výzkum byl uskutečněn kvalitativními strategiemi a to rozhovory s absolventy rodičovské skupiny a nezúčastněným pozorováním jednotlivých setkání skupiny. V závěru práce je zodpovězena hlavní výzkumná otázka a to jaké má svépomocná rodičovská skupina pro rodiče hyperaktivních dětí na absolventy účinky. Ze zjištění vyplývá, že účinky jsou kladné, tato skupina se tedy může řadit mezi fungující formy pomoci rodinám s hyperaktivními dětmi.