Význam EURES při překonávání bariér mezinárodní pracovní mobility - Pischeková, Petra (2008)
Tato práce se zabývá překážkami, které znesnadňují migrantům naplnit jejich záměr pracovat v zahraničí, a významem EURES pro překonání těchto zábran. Jejím cílem je zodpovědět hlavní výzkumnou otázku: „Jak EURES pomáhá překonávat bariéry mezinárodní pracovní mobility?“ Prvá část vysvětluje hlavní pojmy a na základě teorií migrace objasňuje faktory migrace, její význam a bariéry, se kterými se migranti setkávají. Práce také představuje službu EURES, její cíle a aktivity. Empirická část vycházející z úvodního teoretického rámce interpretuje výsledky výzkumu provedeného kvalitativní strategií. Předmětem výzkumu jsou bariéry migrantů a pomoc služeb EURES při jejich překonávání. Pro získání dat byla použita technika polostrukturovaného rozhovoru s klienty EURES. Závěr práce shrnuje výsledky, na základě nichž dává doporučení k dalšímu rozvoji služby.