Rozdíly ve financování sociálních služeb pro seniory v České republice na úrovni obcí a městských částí - Machová, Petra, 1963- (2008)
Cílem práce je zjistit, zda existují rozdíly ve výdajích na sociální služby pro seniory mezi obcemi a městskými částmi s rozšířenou působností v ČR, jak jsou tyto rozdíly velké a zda jsou důsledkem vybraných relevantních faktorů. V teoretické části práce se věnuji vysvětlení pojmů „sociální služby“, „senior“ , „obec nebo městská část s rozšířenou působností, jejich rozpočet a výdajová politika “, „faktory ovlivňující výdajovou politiku“. Faktory, které by mohly ovlivňovat výši výdajů na sociální služby pro seniory v rozpočtech obcí a městských částí s rozšířenou působností a kterými jsem se v této práci zabývala jsou tyto: demografické faktory - počet obyvatel, průměrný věk obyvatel, podíl seniorů . Geografické faktory - míra urbanizace a rozloha obce nebo městské části s rozšířenou působností. Politické faktory - politická orientace zastupitelstva, podíl žen v zastupitelstvu, podíl zastupitelů 55 a více let starých a průměrný věk zastupitelů. Sociální faktor - míra nezaměstnanosti v ob.