Stranický systém v Československu 1918-1938 a vliv volebního systému na jeho podobu - Šimánková, Eva; Šedo, Jakub, 1977-; Masarykova univerzita. Katedra politologie (2008)
Téma diplomové práce se týká stranického systému meziválečného Československa a skutečnosti do jaké míry byla jeho podoba ovlivňována volebním systémem. Obsahově se práce skládá ze dvou částí. První je věnována prvorepublikovému stranickému systému. Zaměřila jsem se na proces jeho utváření, na pozici stran v politickém systému a na výsledky jednotlivých parlamentních voleb. Pokládala jsem rovněž za vhodné provést výčet hlavních politických subjektů působící na území republiky včetně zhodnocení jejich vývoje a role ve stranicko-politickém systému. Druhá tématická část se týká volebního systému. I v tomto případě jsem úvodní část věnovala procesu jeho utváření včetně pozdějších zákonných úprav. Z hlediska dopadu volebního systému na stranický systém jsem nejprve přikročila k určitým teoretickým koncepcím, z nichž některé jsem se rovněž pokusila aplikovat na podmínky meziválečného Československa. Mým cílem bylo rovněž posoudit do jaké míry byl stranický systém ovlivněn volebním syst.
Topic of the diploma thesis concerns the party system of the interwar Czechoslovakia and the fact to what degree was its form affected by the electoral system. Concerning the content of the thesis, it consists of two parts. The first is devoted to the party system of the first Republic. I focused on the process of its formation, on the position of parties in the political system and on the results of individual parliamentary elections. I also considered appropriate to provide an enumeration of main political subjects operating on the territory of the republic, including evaluation of their development and roles in the party-political system. The second part concerns the electoral system. Also in this case I devoted the introductory part to the process of its formation including its later regularizations. In term of the impact of electoral system on the party system I firstly dealt with certain theoretical approaches, some of which I also tried to apply on the conditions of interw.
Vedoucí práce: Jakub Šedo.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008.
Keywords: stranické systémy; volby; volební systémy; elections; electoral systems; party systems; Československo; Czechoslovakia; diplomové práce