Posouzení míry autoritativnosti politického režimu Chorvatska za vlády prezidenta Franjo Tudjmana - Týfa, Petr (2008)
Diplomová práce se zaměřuje na charakteristiku politického režimu Chorvatska za vlády prezidenta Tudjmana, tedy primárně na období od voleb v dubnu 1990 do voleb v lednu 2000. Práce vychází z konceptu autoritativního režimu, jak jej definoval J. J. Linz. Konkrétně se zaměřuje na jednotlivé osy autoritativního režimu, či-li na míru limitace pluralismu, osu ideologie - mentalita, osu mobilizace - depolitizace, téma politického vůdcovství a mezinárodní kontext. Předkládaná práce posuzuje daný režim na vymezených osách. Nemožnost zařadit Chorvatsko k jedné z kategorií autoritativních režimů vede k vymezení alternativní formy, tzv. neliberální demokracie.