Autonomní nacionalismus - Mlejnková, Petra, 1984- (2008)
Práce se zaměřuje na autonomní nacionalismus, který v současnosti představuje výraz organizační, ideové a strategické změny v krajní pravici, především v rámci neonacismu. Práce se dělí na dvě části. První část přestavuje teoretické koncepty jako vztah mezi pravicovým a levicovým extremismem a jejich možné prolínání, koncept režimní bezpečnosti a ohrožení systému extremismem a teorii transnacionálních struktur. Druhá část se zaměřuje na analýzu vývoje neonacismu v Německu od 90. let 20. století, který dospěl až k autonomnímu nacionalismu. Autonomní nacionalismus je zkoumán z hlediska organizace, ideové složky, strategie a rovněž je analyzována jeho pozice v německé krajní pravici. Následuje část analyzující autonomní nacionalismus v České republice a v návaznosti na rozšíření mimo hranice Německa je zkoumána pozice ve světě.